15 Szürrealista Salvador Dali festmények

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

1. A Delft Vermeer szelleme, amelyet táblázatként lehet használni, 1934

Ez a kis méretű festménynek meglehetősen hosszú eredeti címe van, és ez Dali csodálatának a megtestesítője a nagy flamand 17. századi mester, Johannes Vermeer számára. Vermeer önarcképének tárgyát képezi a festészet művészetében Dali surrealista szeme lencse révén.


Salvador Dali – a XX. Század leghíresebb szürrealista és egyik legbefolyásosabb művészi alakja – az excentrikus természete, az egyedülálló tehetség és a fantáziadús festészettörténet miatt felemelkedett. A korai modernitás korában művészileg alakult, amikor a reprezentációt nagyrészt elhagyta az új művészeti mozgalmakban, mint az expresszionizmus és a kubizmus, a fiatal Dali felismerte a régi reneszánsz mesterek munkásságából fakadó erőteljes erőt, és a modern kifejezések , csatlakozott a surrealista mozgalomhoz 1929 körül. Ez az év jelentős előrelépést jelentett Salvador Dali életében, mert abban az időben találkozott Gálával, későbbi szeretőjével, feleségével, múzájával, modelljével és fő inspirációjával.

Egyes művészettörténészek azt állítják, hogy szürrealista kora egy kicsit korábban kezdődött, 1927-ben és 1928-ban készült festményekkel, amelyek a tudatalatti szexuális rögzítések töredékét ábrázolták, miközben elhagyták a kubista megközelítést. Ezek a festmények tartalmazzák a daliniai táj első látását, amely a szürrealizmus egyedülálló formájának egyik legszembetűnőbb vonása. A tudat alulméletlen gondolkodásával és a tudattalan spontaneitásával elkápráztatta Dali minden mozzanatát a mozgalommal, együttműködve Luis Bunuel legkiválóbb rendezőjével. Bunuel több ikonikus filmet rendezett, a L’Age d’Orot és az Un Chien Andalou-t, amelyek különös mozdulatokat és irreális jeleneteket mutatnak, hasonlítanak az élettelen Dali festményéhez.

Dali 1934-ben a háborúval kapcsolatos nézeteltérések miatt kiütötte a hivatalos szürrealista kört, de 1940-ig kiállította túlnyomóan szürrealista műveit a nemzetközi szürrealistákkal. Ezt követően a stílus felismerhető vonásait őrizte, de tárgyilag megfordult elsősorban a tudomány és a vallás feltárására.

Az egyik emblematikus Salvador Dali festmény ebben az időszakban a memória megmaradása, az idő elkerülhetetlen eltolódásának különös ábrázolása. Egy mögötte rejlő anekdota azt mondja, hogy Dali-t egy olyan sajt inspirálta, amelyet egy éjszaka alatt megolvadt, és az állandósult órák miatt átalakult. A festmény bizonyult sokkolónak és sikeresnek, Salvador Dali jelképeként. Folytatta az ember legféltettebb félelmeit és elfojtásait egy nagyon szemlélődő, de mégis kivételesen esztétikus stíluson keresztül.

Mivel ragyogó rajzoló és színész volt, Dali nagy inspirációt nyert a régi mesterektől, de formáit extravagánsan és feltaláló módon alakította át, teljesen új, modern és innovatív művészeti stílust alkotva. Salvador Dali festményei kettős képek, ironikus jelenetek, optikai illúzió, az uniriás táj és mély szimbolizmus.

Dali művészi életében semmiképpen sem egyetlen médiumra korlátozódott. Olajfestékkel és akvarelltel dolgozott, rajzokat, szobrokat, filmeket és fényképeket készített. Még egy előadásmód sem volt idegen a művészhez, sem ékszerek, tárgyak és egyéb iparművészeti alkotások létrehozása. Nagyon termékeny és rendkívül tehetséges, nagy hagyatékot hagyott a művészek és művészi rajongók generációihoz, akik követni és élvezni.
Íme 15 példa a szürrealisztikus Salvador Dali festményekről, amely a fantasztikus tehetségéről, képzeletéről és mesterezéséről tanúskodik.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

2. A nagy maszturbátor, 1929

A festmény a szexuális együttlét kérdésében felmerülő érzelmek belső harcát ábrázolja, ahogy azt a művész érzékeli. A gyerekkorból felélénkült traumatikus emlékezetként jelent meg, amikor látta, hogy szándékosan nyílt könyv az édesapja által okozott nemi betegségekről.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

3. Az égő zsiráf, 1937

Ezt a festményt a művész száműzetése előtt 1940-ben fejezték be az Egyesült Államokba. Bár ez állítólag apolitikus, ez a festmény és még sokan mások is mély és zavaró érzelmeket mutatnak a szorongás és rettegés érzésében, amelyet Dali érezhetett a viharos korszakban a háborúk. Ez a darab a spanyol polgárháborúval kapcsolatos belső küzdelmének tükrözi, de tartalmaz utalásokat a freudiai pszichoanalitikai módszerre.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

4. A háború arca, 1940

A háború fájdalma nagy inspirációt jelentett Dalinak. Úgy vélte, hogy festményei a háború előfutárai, és ez a munka a spanyol polgárháború és a második világháború között jött létre.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

5. Alvás, 1937

Edus James, egy brit milliomos által megbízott Dalis pártfogója, ez a festmény teszi a közös szürrealista szubjektumokat – az alvás jelenségét, a tudatalatti és az onirikus világ szabadságát.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

6. Az arc és a gyümölcstartó látványa a strandon, 1938

Ez a fantasztikus festmény különösen érdekes, mivel kihasználja a kettős képeket, és a réteges jelentéssel rendelkezik. A metamorfózis, a tárgyak meglepő egymás melletti helyzete és a változó megjelenés Dali szürrealista festményei.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

7. A memória megmaradása, 1931

Talán a leg ikonikusabb Salvador Dali-i szürrealista festmény, amely a lágyság és a keménység kettősségét testesíti meg, amely a tér és az idő relativitását szimbolizálja, nagymértékben az Einstein Relativitáselméletére támaszkodva, bár Dali visszavonta a Camembert-sajtot a Napban olvadva beszélni erről a darabról.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

8. Három szfinx bikini, 1947

A bikini atoll szürrealisztikus ábrázolásában a háború feljegyzései vannak. Három szimbolikus szfinx különböző terveket foglal magába, melyek mindegyike magára nézve – az emberiség feje, a természet fája és a nukleáris robbanó gomba a háború és a horror miatt. A festmény vizsgálja a három téma közötti kapcsolatokat, a személyes Dali szemszögéből.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

9. A gömbök galateája, 1952

Dali felesége Gála portréja, amely a tudomány által ihletett, de a Madonna portréját ábrázoló gömb alakú formákon keresztül ábrázolja, felemeli a Galatheát a tárgyi világ felett egy felső, éteres gömbbe.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

10. Olvasztó óra, 1954

Az idő tárgyának egy másik rendszere, amely egy tipikusan kemény zsebóra éteri lágyságát jelképezi.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

11. A feleségem, a nudista, a saját testének gondolkodása, lépcsővé válás …, 1945

Gala csodálatos ábrázolása Dali egyik leginkább eklektikus műve, mivel a klasszikus és a szürreális, valamint a nyugodt és furcsa.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

12. Puha építés főtt babjal, 1936

A zárójelben szereplő festmény címe a polgárháború előjelzése, amely bemutatja a spanyol polgárháború várt borzalmait, ahogyan azt a konfliktus előtt hat hónappal festették. Dali egyik előfutára.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

13. A folyékony vágyak születése, 1931-32

A paranoid kritikus megközelítésének egyik példája az apa ábrázolására, talán az anya egy keskeny hermafrodita groteszk, irreális képre keveredve. Csomagolt referenciákkal és szimbolizmussal.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

14. A My Desire Enigma vagy anyám, Anyám, anyám, 1929

Ez a festmény Freud-elvein épített példája Dali anyja iránti kapcsolata, melynek hatalmas, torzított teste elfogyaszt és hatalmas, a hatalmas daliniai sivatagot irányítja.

15 Szürrealista Salvador Dali festmények

15. Untitled – Design a Helena Rubinstein falfestményhez (1. panel), 1942

A design a Helena Rubinstein helyiségeinek belsőépítészeti sablonjaként szolgált. A klasszikus mitológia által inspirált, túlságosan szürrealisztikus, a képzelet és az álmok világába tapadva.

Több Salvador Dali festmény

Fiatal Szűz, a saját tisztaság szarvait, 1954-ben

A festmény nagy női alakot és absztrakt hátteret vesz fel, miközben az elnyomott szexualitás kérdését kifejezett cím és fallikus formák segítségével vizsgálja, gyakran Dali életművében.

Geopoliticus gyermek, aki az új ember születését figyeli, 1943

A festő, amikor Dali az Egyesült Államokban az 1940-es években állott, ez a festmény olyan földgömb formáját idézi, amely úgy tűnik, hogy egy szimbolikus új embert, az új világ emberét kel ki.