Mi a Limerence?

Ha még nem hallottál a limerenciáról, ez egy fontos kifejezés, amelyet mindenki ismeri. A limerencia olyan gondolkodási magatartás mintája, amely rendkívüli fájdalmat okozhat. Sokan összekeverik a lelkiismeret-szeretetet. A limerenciát szerelmi betegségnek, szeretetnek, szerelmi megszállottságnak vagy szerelmi függőségnek is nevezték. Fontos tudnod, hogyan irányíthatod szereteteidet egészséges módon, hogy elkerüld, hogy valaki rögeszméje legyen. A “limerence” kifejezést Dorothy Tennov pszichológus 1979-ben kiadott könyvében, a Love and Limerence: A Szerelem Leszállás tapasztalatával alakította. Ezt úgy definiálja, mint “egy önkényes interperszonális állam, amely magában foglalja az érzelmi viszonzás, a rögeszmés-kényszeres gondolatok, az érzelmek és viselkedés és az érzelmi függőség egy másik személytől való akut vágyát”.

Sajnos az érzelmi bánásmód és a viselkedési coaching nem része az iskoláknak. A szerelemről alkotott elképzeléseink többsége a médiából származik, és gyakran a média oly nagymértékben dramatizálja a szeretetet, hogy rögeszmés formában mutatják be. Ez olyan kultúrát hozott létre, amely az egészségtelen, egymásra épülő kapcsolatokat fosztja meg. Egészséges kapcsolatok, amikor mindketten élvezik a másik személy társaságát, de egészséges időt töltenek egymástól, és nem folyamatosan gondolkodnak a másik személyről.

A szeretet és a limerence közötti különbség

 limerence

Tehát hogyan tudod megmondani, hogy tényleg szerelmes vagy ha elégedetlen vagy? Azért, hogy megértsük, mi a limerence, nézzük meg, hogy a “limerence” emberek miért különbözik az emberek, akik a “szeretetben” vannak. A limerencia nem érinti a fizikai intimitás érzéseit és vágyait, de a szeretet azonban az emberek a fizikai kapcsolat mégis megtapasztalhatja a limerenciát, bár megszállottságuk a figyelem és a felértékelődés, nem pedig a szexuális fantáziák felett lesz. A limerenciának az embertől nagyon eltérő módon kell kielégülnie. Arról szól, hogy felhívja a figyelmet a másik személytől valami hősiesre. A lelkiállapotban az egó keresi a bókokat, vagy akár finom figyelemfelkeltő formákat, hogy megszerezhessék a függőségüket. Ez egy addiktív típusú gondolkodás, amely fantáziákat hoz létre, és annyira megszállottá válhat, hogy a limerenciával rendelkező személy csak arra a személyre gondolhat,.

 

Ami szintén különbözik a limerenciától, az az alapvető fantázia valójában epikus életveszélyes helyzetekben van, ahol meg tudják menteni az embert, akit megszállottak vagy valamilyen módon segítenek nekik, így a történet hőse. Ez egy egészségtelen gondolkodásmód, és nem a fizikai attrakcióról van szó, hanem rögeszmés és egészségtelen viselkedésmintáról van szó, amelyet gyakran összekevernek a szerelmi betegséggel vagy éppen szerelemben.

 

A Limerence jelei

A legnagyobb különbség a szeretet és a leromlás között az, hogy amikor egy személy érzelmi érzést érez, nem fogják elmondani azt a személyt, akit szeretnek. Idegesen érezhetik magukat az emberben, és bajuk van velük beszélgetni. Szívük versenyezni fog, és egy pillantással vagy elismeréssel nagyszerűen érzik magukat, de súlyos szorongást és depressziót tapasztalnak, ha vágyuk tárgya nem fordít figyelmet vagy elismerést számukra.

 

A limerenciának egy másik jele, hogy fél a másik személy elvesztésétől. A limerencia nagyon erős bizonytalanságot okoz, és az elutasítás az öngyilkosság gondolatait eredményezheti. A limerencia nagyon szoros kapcsolatban van egymással, és az emberek megszállhatják azt, amit mondanak és tényleg a szokásosnál jobban olvassák. Nem arról van szó, hogy tényleg még egy kapcsolat is létezik, bár lehet. Sokkal inkább arról van szó, hogy kielégíti az adott személy figyelmét, attól tart, hogy elveszít, mintha drog lenne, hogy boldoggá kell válnia.

 

Ha egy személynek van a viselkedése a limerence, akkor úgy érzik, mintha egy hullámvasút és vagy rendkívül boldog vagy rendkívül szomorú. Nem fogják tudni irányítani az érzelmi állapotukat, és gyakran változik.

 

Végül fontos tudni, hogy ez az agy által létrehozott biokémiai folyamat, és bárki, aki ilyen típusú gondolatok és viselkedésmódokat tapasztal, segítséget kell kérnie egy engedélyezett pszichológustól. Ez a válás és a válás egyik fő oka. Egészséges kapcsolatok, amelyek szereteten alapulnak a másik személy jólétét illetően, de tiszteletben tartják, ha a másik személy nem viszi át az érzéseket. Ha egy személy limerenciája van, akkor nem fogadja el az elutasításokat, és továbbra is úgy gondolja, hogy van esélyük.